ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ

 

Χρήστες νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών

Στις νόμιμες ουσίες εξάρτησης συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. βενζοδιαζεπίνες).

Παρόλο που το αλκοόλ θεωρείται εδώ και αιώνες ένα μέσο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης, η εξάρτηση στο αλκοόλ δεν παύει να συνοδεύεται με το στιγματισμό από την κοινωνία.

Έχοντας κατά νου την εξάρτηση στο αλκοόλ, το κοινωνικό στερεότυπο ταυτίζεται με τον «αλκοολικό» που είναι βίαιος ή άστεγος ή άνεργος ή ανίκανος να φροντίσει τόσο τον εαυτό του όσο και την οικογένειά του. Λόγω αυτού του στερεότυπου, πολλά άτομα τα οποία είναι χρήστες νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, ειδικότερα με εξάρτηση στο αλκοόλ, συχνά απολύονται από την εργασία τους λόγω της εξάρτησής τους και/ή δεν τους παρέχονται ευκαιρίες στον τομέα της απασχόλησης, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η εξάρτηση στο αλκοόλ αφορά σε μια ασθένεια με πολλές σοβαρές σωματικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας συνδέει συχνά τα άτομα που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ με χαρακτηριστικά όπως η τεμπελιά, η έλλειψη θέλησης, η αποτυχία, οι βίαιες τάσεις και η ανευθυνότητα. Στην πραγματικότητα όμως, οι διαταραχές από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προέρχονται από διάφορους παράγοντες, όπως βιο-ψυχο-κοινωνικούς. Ακόμα και τα άτομα που ολοκληρώνουν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης/θεραπείας από το αλκοόλ συνεχίζουν να κουβαλούν το στίγμα, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει στην υποτροπή.

Η κάθε προσπάθεια για αποτοξίνωση από το αλκοόλ αποτελεί μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία, όπου το άτομο χρειάζεται να παραμείνει εντός του θεραπευτικού κέντρου για ένα χρονικό διάστημα. Η θεραπεία συνήθως συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας για απεξάρτηση συνδυάζει συμβουλευτική σε ατομικό επίπεδο αλλά και με το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Η προσπάθεια για αποτοξίνωση/απεξάρτηση από το ίδιο το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ χωρίς ιατρική παρακολούθηση και το ανάλογο υποστηρικτικό περιβάλλον αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα.

 

Χρήστες παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών

Το στίγμα εξακολουθεί συνήθως να συνοδεύει τα άτομα με ιστορικό εξάρτησης ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους ενώ συχνά θεωρούνται από την κοινωνία ως υπαίτια για την κατάσταση τους και χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα άτομα. Ως εκ τούτου, υπόκεινται σε κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς τους, ειδικότερα όσον αφορά στον τομέα της απασχόλησης και της στέγασης.

Επίσης, το στίγμα μπορεί να αποτρέψει τα άτομα με εξάρτηση να αναγνωρίσουν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν βοήθεια, προσπαθώντας να αποφύγουν την «ταμπέλα» του στίγματος και την άποψη ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τα άτομα αυτά, ότι είναι «χαμένη υπόθεση». Επίσης, τα συναισθήματα ντροπής, ενοχής και αναξιότητας που προκαλούνται μέσω του στιγματισμού μπορεί να αποτρέψει την πρόσβαση στη θεραπεία, επειδή ακριβώς αισθάνονται ότι «δεν αξίζω να ασχοληθεί κάποιος μαζί μου». Παρόμοια συναισθήματα βιώνουν και οι οικογένειες των ατόμων με εξάρτηση, αφού νιώθουν ντροπή να μιλήσουν με κάποιο για το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι θα έπρεπε να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Ταυτόχρονα, ανησυχούν ότι η κοινωνία τους θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση του οικείου τους ατόμου.

Με τη βοήθεια των συνεργατών μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο και να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους, δίδοντας τους μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.