Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

 

Πως ο εθισμός γίνεται εξάρτηση

Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να δέχονται όλα τα καλά και τα κακά της καθημερινότητας ή να προσποιούνται ότι πάντα όλα πάνε καλά. Ο εθισµένος όµως προσπαθεί να έχει υπό τον έλεγχό όλα τα συναιθήματα του. Όταν είναι υπό την επήρεια του αλκοόλ ή των ναρκωτικών νιώθει ότι µπορεί να ξεχάσει τον πόνο και να επαναφέρει την ευτυχία όποτε θέλει.

Ο εθισµός είναι μία συνεχής αναζήτηση ευτυχίας ή αποφυγής του πόνου. Είτε είναι αλκοόλ, τσιγάρο ή ναρκωτικά, ο κάθε εθισµένος δηµιουργεί µια «σχέση» µε την ουσία για να µπορεί να αλλάζει και να διατηρεί τη διάθεσή του πάντα στα ίδια επίπεδα. Με τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ο εθισµένος προσπαθεί να δηµιουργήσει αισθήµατα ηρεµίας, έξαψης, ή φαντασίας. Η αλλαγή διάθεσης που προκαλείται δίνει στον εθισµένο την ψευδαίσθηση ότι όλα πάνε καλά. Αρχικά αυτό είναι εφικτό.

 

Η αρχή της εξέλιξης

Η εξελικτική πορεία αρχίζει καθώς ο εθισµένος προσπαθεί να έχει κάποια ισσοροπία στη ζωή του. Νιώθει ότι ικανοποιείται µόνο όταν κάνει χρήση αλκοόλ, ή ναρκωτικών. Επειδή όμως ο εθισµός του τον βοηθάει να ξεφύγει από τον πόνο και οτιδήποτε τον ενοχλεί, ο εθισµός χαράζεται βαθύτερα µέσα του και το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά γίνονται το στήριγµά του και τρόπος ζωής. Καθώς ο κύκλος του εθισµού συνεχίζεται, η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών βοηθάει επίσης το χρήστη να ξεφύγει από τη ντροπή και τις ενοχές που νοιώθει γνωρίζοντας ότι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο που νόµιζε ότι είχε όταν πρωτοξεκίνησε τη χρήση.

Ο εθισμένος σε εξαρτησιογόνες ουσίες συνεχίζει τη χρήση, παρόλα τα επιβλαβή επακόλουθα και προσπαθεί να αποφεύγει συστηματικά την υπευθυνότητα και την πραγματικότητα, ενώ τείνει να απομονώνει τον εαυτό του από τους άλλους λόγω της ενοχής και του πόνου.